Alles bekijken

Waarom een sprookjesboek kopen?

Sprookjes hebben de kracht om de verbeelding van je kind te prikkelen en hen mee te nemen naar betoverende werelden vol avontuur, magie en moraal. In het tijdperk waar we nu in leven speelt digitale media een grote rol. Daarom blijft het kopen van sprookjesboeken nou juist zo belangrijk. Het leert ze om over van alles te dromen. Laten we eens kijken waarom sprookjesboeken een onmisbaar deel zijn in de kindertijd.

Taalontwikkeling

Het voorlezen van sprookjesboeken aan kinderen zorgt ervoor dat ze nieuwe woorden leren, maar ook nieuwe zinstructuren.  Er worden namelijk situaties beschreven die in het echte leven niet voorkomen, waardoor ze misschien wel woorden leren die ze niet eerder hebben gehoord. Sprookjesboeken staan bomvol bijzondere plaatjes en woorden die de vocabulaire van je kind vergroten, terwijl jouw kind ook nog eens geniet van een leuk verhaaltje.

Verbeeldingskracht en creativiteit

Sprookjes stimuleren de verbeeldingskracht van kinderen omdat er zoveel bijzondere personages in de sprookjes te vinden zijn. Kinderen moeten de beschrijvingen vorm geven in hun hoofd en daar is een boel creativiteit voor nodig. De illustraties van sprookjes helpt ze daar ook bij, maar uiteindelijk heeft ieder kind een ander beeld van een bepaalde personage. Dit komt omdat elk kind een ander verbeeldingskracht heeft. Dus als je die van jouw kind wilt versterken kan dat het beste met een sprookjesboek!

Morele waarden

Achter veel sprookjes zit een belangrijke les die gaat over het dilemma die zich in het verhaal afspeelde. Door sprookjes te lezen leren kinderen het verschil tussen goed en kwaad. Er is namelijk altijd een slechterik en een held in een sprookjesboek. Vaak kunnen kinderen zichzelf vergelijken met de held uit het sprookje en gaan ze zich zoals dat karakter gedragen. Veel sprookjes leren kinderen ook lessen over vriendschap, samenwerken, acceptatie en probleemoplossend denken. De bijzondere verhalen bieden ook kansen voor discussies waar belangrijke waarden worden besproken.

Emotionele ontwikkeling

Sprookjes kunnen intense emoties van vreugde en opwinding, tot angst en verdriet oproepen bij kinderen. Het bespreken van deze emoties tijdens het lezen zorgt ervoor dat je kind er mee om leert te gaan en de emoties beter kan begrijpen. Zorg er wel voor dat als een sprookje angst opwekt dit besproken wordt, zodat ook minder leuke emoties een plek krijgen in je huishouden.

Cultuur

De verhalen zijn vaak geworteld in cultuur en tradities van het land waar het zich afspeelt. Het lezen van deze sprookjes laat jouw kind kennis maken met de diverse culturen en tradities van over de hele wereld. Pinokkio speelt zich bijvoorbeeld af in Italië, maar de Prinses op de erwt komt uit Noorwegen. Kinderen leren dus best wat over verschillende culturen door sprookjes.

Familieband

Voorlezen is een geweldige manier om een band op de bouwen met je kind. Voor het slapen gaan nog even kort voorlezen is quality time die jouw kind zeker weten waardeert. Ook is het een goeie vervanging van schermtijd.  Wist je dat altijd rond hetzelfde tijdstip voor lezen kan zorgen voor een  gevoel van rust dat ervoor zorgt dat je kind sneller in slaap valt? Dit komt, omdat het ze een vertrouwd en veilig gevoel geeft. Lees in de avond niet te enge  sprookjes voor of wees bereid om je kind nog lang in te sussen.

Dromen en tijdloze verhalen

Sprookjes zitten vol magie, avontuur en heldendaden. Ze kunnen je kind inspireren om groot te dromen en hun fantasie te vergrootten. Deze dromen kunnen later ook dienen als motivatie voor het nastreven van doelen en ambities. Het kopen van een sprookjesboek gaat verder dan alleen het verhaal. Je deelt een stuk van je eigen kindertijd en creëert leuke herinneringen. Het opent een deur naar een wereld vol fantasie, magie en culturele rijkdom. Terwijl de wereld om ons heen draait blijft de wereld van sprookjes stil staan waardoor de magie altijd zal bestaan. Maar welk sprookjesboek moet je nou kiezen? Er zijn er zoveel, de keuze is reuze. Op Kinderboekjes vind je de beste selectie van sprookjesboeken voor jouw kind!

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.3/10 gebaseerd op 643 reviews.